Att bygga en hemsida

Det har hänt väldigt mycket sedan 90-talet och World Wide Web. Då var en hemsida bara en hemsida och var ofta byggd endast med HTML och ibland även CSS. Idag är det annolunda, Internet har blivit en av världens största branscher och omsätter miljarder. Det är en jätteutveckling som har skett och du som utvecklare måste hänga med.

Nu låter det här jättestort men det är inte så farliga grejer. Jag tänkte i denna artikel gå igenom några av de saker du bör tänka på när du bygger en hemsida som ska fungera och möta de förväntningar som finns.

En av de största utmaningar som webbutvecklare stöter på är att en hemsida kan se annorlunda ut i en annan webbläsare. Utvecklar man sin sida i Google Chrome och öppnar den sedan i Internet Explorer kan man inte räkna med att de ser likadana ut. Detta beror på att webbläsarna använder olika renderingsmotorer för att visa din sida. Att tänka på här att alltid kontrollera din hemsida i så många webbläsare du kan, den största anledningen till detta är att se så sidan fungerar som den ska, att menyn syns och att all information är tillgänglig. Den andra anledningen är givetvis utseendet. En sidan idag säger väldigt mycket om förtroende och om ditt företag eller som person, därför är det viktigt att din hemsida ser respektabel ut. Man kan jämföra med att visa upp sig i trasiga kläder, det är ingen som vill, jo någon kanske vill ha trasiga kläder.

Idag surfar fler och fler människor via sin mobiltelefon och den marknaden växer hela tiden. Det är bra att som utvecklare tänka på hur hemsidan fungerar i mobiltelefonen eller på en läsplatta. Man kanske ska göra en responsiv sida, en app eller en ny hemsida anpassad för mobilen.

Tillgänglighet är väldigt viktigt. Som du förstår så blir fler och fler människor beroende av Internet, även personer med nedsatt syn måste använda Internet. Därför är det viktigt att du bygger din sida så den går att anpassa med textstorlek, färger etc. Här lönar det sig även att använda HTML5 och de nya element som finns där. De nya elementen är mycket mer förklarande och semantiska och skärmläsare kommer förstå din sida enklare om du använder korrekt element.

Separator image Posted in Övrigt.